Kuna na povale môže spôsobiť aj požiar! Ako ju odpudiť?

Kuna na povale môže spôsobiť aj požiar! Ako ju odpudiť?

by spravca

Povala by mala byť pre elektrickú inštaláciu a rôzne káble pomerne bezpečným miestom. Ale ani povala nie je bezpečná, keď sa v nej usadí kuna. Kuna môže začať hrýzť elektrické káble, čo vedie ku skratu a prípadnému požiaru. Ako tomuto riziku predchádzať?

Káble a ostré zuby kún

Kuny sú známe tým, že hryzú úplne všetko, čo im príde do cesty. V prípade, že sa rozhodnú napadnúť elektrické káble v domácnosti, môže to mať vážne dôsledky. Ich ostré zúbky poškodia nielen izoláciu strechy, ale tiež izoláciu káblov. Káble bez odizolovania predstavujú vysoké riziko požiaru.

Ako sa proti kunám brániť? V prvom rade sa postarajte o to, aby nemala kuna kadiaľ na povalu vliezť. Umiestnenie fyzických bariér okolo elektrických káblov môže byť účinným spôsobom, ako ochrániť inštaláciu pred kunami. Ak chcete mať istotu ochrany káblov, obaľte ich drôtom či tvrdým plastom. Na káble môžete tiež nastriekať pachové odpudzovače, ktoré kúpite vo forme sprejov. Dajú sa vyrobiť aj doma z citrónu, mäty či eukalyptu.

Rýchle odpudenie kuny z povaly

Najúčinnejším a moderným riešením je použitie ultrazvukových odpudzovačov. Tieto zariadenia vytvárajú vysokofrekvenčné zvuky, ktoré sú pre kuny nepríjemné, ale zároveň neškodné pre ľudí a domáce zvieratá.

Jednoduchý princíp plašenia

Ultrazvukové odpudzovače na kuny fungujú na princípe vytvárania vysokofrekvenčných zvukových vĺn, ktoré sú pre citlivé uši kún nepríjemné. Tieto zvuky nie sú počuteľné ľudským uchom, a preto neovplyvňujú každodenný život obyvateľov domu. Moderné ultrazvukové zariadenia majú nastaviteľné frekvencie a dosah, čo umožňuje prispôsobiť ich účinnosť konkrétnym potrebám domácnosti.

Výber správneho ultrazvukového odpudzovača

Pri výbere ultrazvukového odpudzovača je dôležité zvážiť veľkosť miestnosti a výkon zariadenia. Vyberte také odpudzovače na kuny, ktoré ponúkajú variabilné nastavenia frekvencie a dosahu. Je vhodné umiestniť ich v blízkosti elektrických káblov alebo na strategické miesta, kde sa kuny môžu pohybovať.

Pre zabezpečenie ochrany majetku je dôležité aktívne pracovať na prevencii voči všetkým škodnom. Ultrazvukové odpudzovače predstavujú účinný spôsob, ako udržať kuny i rôzne iné hlodavce ďaleko od elektrickej inštalácie, minimalizovať riziká požiaru a poskytnúť obyvateľom domu pokojný spánok.

Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

You may also like